Checklist zwembadonderhoud: alles wat je moet weten

Dat glinsterende, kristalheldere, verfrissende zwembad in je tuin? Daar spring je het liefst onbezorgd en onbezonnen in. Toch heeft het af en toe ook wat aandacht nodig. Met goed zwembadonderhoud geniet je des te meer van de voordelen van je eigen zwembad. En het neemt niet eens zoveel tijd in beslag. Beloofd!

Zwembadonderhoud begint bij regelmatige schoonmaak

Een zwembad dat je regelmatig schoonmaakt, heeft verder minder onderhoud nodig. Dat betekent:

 • Degelijke waterbehandeling: In behandeld zwembadwater krijgen algen en bacteriën geen kans. Daardoor blijft het water helder en zuiver.

 • Een goede filterinstallatie: De zwembadfilter heeft de hele dag door de taak om kleine vuiltjes uit het water te filteren.

 • Grof vuil weghalen: Blaadjes, takjes en ander groter vuil kan de zwembadfilter verstoppen. Dat haal je beter weg met een schepnet of stofzuiger. Of laat een zwembadrobot het voor jou doen!

Wist je dat een monopool veel minder onderhoud nodig heeft dan een gemetseld bad? In een monopool zitten geen groeven of kleine hoekjes. Dat maakt de schoonmaak meteen veel eenvoudiger.

JDS Pools Zwembad00305

Elke week een keer doen: nazicht van je installatie

Je zwembad heeft elke week een kwartiertje tijd nodig waarin je een paar dingen checkt:

 • Doe een wateranalyse. Daarvoor heb je een teststrip of een digitale meter nodig. Lees het pH- en chloorgehalte af en stuur bij door chloor of een pH-product toe te voegen.

 • Kijk de onderhoudsproducten na en vul bij. Heb je nog genoeg chloortabletten en pH-product? Is de batterij van je zwembadrobot nog voldoende opgeladen?

 • Onderhoud de zwembadfilter. Een zandfilter heeft regelmatig een ‘backwash’ nodig. Het water stroomt dan in de omgekeerde richting en neemt het verzamelde vuil mee. Schakel de functie ‘backwash’ in en kijk naar de kleur van het terugstromende water. Zodra het water helder is, is het filterzand gezuiverd.

JDS Pools Zwembad00259

Bij het begin en einde van het seizoen: zomer- of winterklaar maken

Bij het begin en einde van het seizoen: zomer- of winterklaar maken

Twee keer per jaar heeft je zwembad een ‘groot onderhoud’ nodig. Wanneer het te koud begint te worden om nog te zwemmen, maak je het bad winterklaar. En in de lente doe je het omgekeerde: je bereidt je zwembad voor op een heerlijk zomerseizoen vol waterpret.

Zwembad winterklaar maken (oktober of november)

 • Water: Laat het waterniveau van het zwembad zakken tot ongeveer 2/3. Voeg een overwinteringsproduct tegen algen toe.

 • Installatie: Schakel het winterprogramma van de filter in. Maak de leidingen watervrij en sluit de pomp af.

 • Zeil: Dek het zwembad goed af voor zijn winterslaap met een winterzeil.

Zwembad zomerklaar maken (april)

 • Zeil: Haal het zeil van het zwembad en reinig het grondig. Je hebt het pas over een paar maanden weer nodig.

 • Water: Maak de bodem en de randen van het zwembad eerst grondig schoon. Vul daarna het water weer bij tot op het juiste niveau: tot aan de skimmer of tot aan de rand als je een onderloopzwembad hebt.

Installatie: Kijk de hele technische installatie na en start het systeem opnieuw op: de pomp, de filter en de verwarming. Doe daarna een wateranalyse en voeg onderhoudsproducten toe. Klaar!

Hulp of advies nodig?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet vindt? Of wil je gewoon eens over je zwembadplannen praten met een expert? Neem contact op. We zijn er voor al jouw vragen.

Lees ook: ‘Wat kost het onderhoud van een zwembad nu écht?’

Akkoord