Het zwembad winterklaar maken: zo begin je eraan

Na de zomer loopt het zwemseizoen in je buitenzwembad op zijn einde. We hopen met je mee op een zwoele nazomer tot diep in september. Maar wanneer de herfst het toch echt overneemt, is het tijd voor een grondig zwembadonderhoud. Hier vind je alles terug waaraan je moet denken om je zwembad winterklaar te maken.

Zwembad winterklaar maken: waarom moet dat eigenlijk?

Je zwembad winterklaar maken komt erop neer dat je alle randapparaten afsluit en het waterpeil laat zaken. Daar zijn een paar belangrijke redenen voor. Als er nog water in de skimmer, filter of pomp zit, kan dat bevriezen tijdens de winter. IJs zet uit, en dat kan leiden tot beschadigingen en lekken aan je apparatuur.

Bovendien gebruik je al die apparaten in de eerste plaats om het zwembadwater te zuiveren, en dat is in de winter minder nodig. Bij koude temperaturen groeien algen niet en ook bacteriën zijn geen fan van de kou. Reken trouwens maar uit hoeveel energie je bespaart door de installatie in wintermodus te zetten.

TIP: Staat je filterinstallatie op een plek waar het nooit vriest? Dan kan je kiezen voor ‘actieve overwintering’. Je maakt de installatie dan niet watervrij, maar schakelt ze om naar een vertraagde werking. Dat heeft als voordeel dat vuildeeltjes de hele winter door uit het water gefilterd worden. De heropstart in de lente gaat dus sneller.

Wanneer voer je winteronderhoud het beste uit?

Wacht nog even met het winteronderhoud tot de temperatuur van het water daalt onder 12 graden. Dat is de grens waaronder algen stoppen met groeien.

Hoe maak je het zwembad winterklaar?

Bij dit grote onderhoud van het zwembad moet je rekening houden met vier elementen: het zwembad zelf, de pomp en filter, en de warmtepomp.

1. Zwembad winterklaar maken

  • Begin met een herfstschoonmaak. Schep bladeren en takjes uit het water en ga met een zwembadstofzuiger of -robot langs alle wanden en de bodem.
  • Controleer de waterkwaliteit en voeg chloor of pH-product toe indien nodig.
  • Laat het zwembadwater nog eens een volledige filtercyclus doorlopen.
  • Laat nu het waterpeil zakken totdat de ingebouwde onderdelen (de skimmer en de watertoevoer) niet meer onder water staan. Dit doe je met een dompelpomp of met de backwash-functie van je waterfilter.
  • Schrob de waterlijn weg. Die ontstaat onvermijdelijk op de wand ter hoogte van het wateroppervlak. Nu het waterpeil lager is, kan je dat goed zien. Voor dit klusje bestaan gespecialiseerde producten.

2. Filterpomp en warmtepomp winterklaar maken

  • Laat de filter een backwash uitvoeren om de laatste vuiltjes uit het filterzand te verwijderen.
  • Draai de kranen naar het zwembad dicht.
  • Tap het water in het filtervat af. Als er in de winter nog water in de filter zit, kan dat schade veroorzaken wanneer het bevriest.
  • Zet de pomp in winterstand. Hoe dat moet, lees je in de handleiding van de fabrikant.
  • Ontkoppel de warmtepomp en laat hem helemaal leeglopen.
  • Dek nu de spuitgaten en de stofzuigeraansluiting af met winterdoppen en plaats een gizzmo bij de skimmer(s). Die houdt de skimmer ijsvrij.

3. Zwembad afdekken met een winterzeil

Klaar? Dek dan nu het zwembad zorgvuldig af met een winterzeil of je automatische overkapping. Denk er in de winter aan om sneeuw van het zeil of de overkapping te verwijderen, anders kunnen ze doorbuigen onder het gewicht.

Advies nodig over zwembadonderhoud en -materiaal?

Ook na de installatie van je zwembad staan onze zwembadexperts voor je klaar. Stel ons je vraag. We staan voor je klaar!

Akkoord