Heb ik een overloopskimmer nodig voor mijn zwembad?

De skimmer van je zwembad doet precies hetzelfde als het overloopgat in een wastafel: hij voorkomt dat het water zo hoog komt dat het over de randen uit het zwembad gutst. Maar in een overloopzwembad is dat natuurlijk net de bedoeling. Dan heb je een overloopskimmer nodig.

Overloopskimmer voor een zwembad zonder zichtbare rand

Bij een overloopzwembad staat het water even hoog als de rand van het bad. Daardoor ziet het wateroppervlak er glad als een spiegel uit: très chic! Maar wanneer het water zo hoog staat, moet het natuurlijk wel ergens naartoe. Daarvoor dient de overloopskimmer.

De overloopskimmer is mooi weggewerkt in de rand van het zwembad. Het opgevangen water stroomt naar een opvangtank en van daar naar de filter, die het water zuivert. Daarna stuwt de zwembadpomp het schone water opnieuw het zwembad in aan de tegenovergestelde kant van de skimmer. Op die manier ontstaat er een lichte stroming in het zwembad. Die beweging is belangrijk om onderhoudsproducten goed door het water te verspreiden.

JDS Pools Zwembad00280

Technische voordelen van overloopskimmers

In tegenstelling tot een ingebouwde skimmer beslaat een overloopskimmer de volledige breedte van minstens één kant van je zwembad. Dat heeft belangrijke technische voordelen:

  • Het wateroppervlak wordt sneller volledig ververst. Ronddrijvend stof en vuil worden sneller gefilterd, waardoor het water er helderder uitziet.

  • Je ziet geen vet- of vuilrand op de wand van het zwembad, zoals je bij een gewoon skimmerzwembad wel hebt aan de rand van het wateroppervlak.

  • Betere watercirculatie leidt tot betere verdeling van onderhoudsproducten. De waterkwaliteit is dus hoger in een zwembad met overloopskimmer.

Zwembaden met overloopskimmers hebben één belangrijk nadeel: je hebt plaats nodig om ook een opvangtank te installeren. De tank betekent ook een extra kost bij de aanleg van het zwembad. Houd er ook rekening mee dat het wateroppervlak op geen enkele manier beschut is. Het water van een overloopzwembad koelt daarom iets sneller af.

JDS Pools Zwembad00273

Andere soorten van skimmers

Toch liever op zoek naar een alternatief voor een overloopskimmer? Er zijn er twee:

  • Een gewone skimmer zit ingebouwd in de wand van het zwembad, een tiental centimeter onder de rand. Het water staat dus lager in een zwembad met een gewone skimmer. Een skimmerzwembad is over het algemeen de meest betaalbare optie. Bovendien heb je geen opslagtank nodig, en bespaar je dus wat ruimte.

  • Een onderloopskimmer ligt net onder de rand van het zwembad, maar nog steeds aan de binnenkant. Het water staat daardoor maar een paar centimeter lager dan de rand. Visueel is het effect dus vergelijkbaar met een overloopzwembad, maar het water blijft langer warm.

Deze types van skimmer hebben verder dezelfde functie als een overloopskimmer: ze voeren het water af van het zwembad naar de filter. Die reinigt het water en de pomp stuurt het terug het zwembad in aan de overkant van de skimmer.

Keuzestress? Nergens voor nodig!

Geen idee wat de beste keuze is om jouw droomzwembad te realiseren? Neem dan contact op. We zetten al onze ervaring in om jou het beste advies te geven.

Akkoord