Kan ik een zwembad plaatsen in een kleine tuin?

Denk je erover na om een zwembad te plaatsen? Zeker en vast een goed idee: zodra het zomer wordt, relax jij voortaan heerlijk in je eigen tuin. Maar misschien vraag je je af of je tuin wel groot genoeg is, en wat de beste keuze is wanneer de plaats beperkt is. In dit artikel vertellen we je er alles over!

Kan dat wel, een zwembad in een kleine tuin?

Tegenwoordig kan je zelfs in een kleine tuin zonder problemen een zwembad plaatsen. Dat komt omdat zwembaden verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten. Wanneer je de juiste fabrikant hebt gevonden, helpt die je ongetwijfeld graag verder. Je hebt namelijk een paar keuzes te maken:

  • de afmetingen

  • het materiaal

  • de afwerking

  • extra accessoires

Bij een kleiner zwembad denken mensen spontaan aan bouwkundige (betonnen) zwembaden die ter plaatse worden ingebouwd. Maar wist je dat ook monoblok zwembaden perfect aan te passen zijn aan jouw voorkeuren?

Een monoblok zwembad plaatsen met beperkte ruimte

De kuip van een monopool wordt – in tegenstelling tot bouwkundige zwembaden – vooraf gefabriceerd. De installateur vervoert de kuip in zijn geheel en plaatst hem meteen. Dat wilt echter niet zeggen dat je de afmetingen niet zelf kan bepalen. Voornamelijk monoblok zwembaden uit polypropyleen of polyethyleen zijn in eender welke maat uit te voeren. Daarnaast biedt een monoblok zwembad de volgende voordelen:

  • De plaatsing van je zwembad neemt weinig tijd in beslag.

  • Je gazon en beplanting lijden minder onder de plaatsing.

  • Monoblok zwembaden zijn uitstekend geïsoleerd.

  • Je maakt je monoblok zwembad heel snel en eenvoudig schoon.


Ontdek meer voordelen in ons artikel: ‘Wat zijn de voordelen van een monoblok zwembad?’

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuin? Laat ons iets weten, dan krijg je snel een antwoord terug!

JDS Pools Zwembad00244

Een zwembad plaatsen in een kleine tuin: aandachtspunten

Het is niet omdat je zwembad kleiner is in omvang, dat je niet aan dezelfde zaken moeten denken als bij een groot zwembad.

Een klein zwembad verbruikt ook energie

Het blijft belangrijk om energiezuinige keuzes te maken. De juiste isolatie, een zuinig waterbehandelingssysteem en een degelijk rolluik zorgen ervoor dat er een minimum aan energie verloren gaat.

Benieuwd hoe je zo energiezuinig mogelijk te werk gaat? We geven je alle gouden zwembadtips in onze whitepaper: ‘Hoe houd je de kosten laag wanneer je een zwembad koopt?’.

Let op de wetgeving

In Vlaanderen heb je geen bouwvergunning nodig voor zwembaden die maximaal 80m² groot zijn. Er zijn wel een paar andere voorwaarden aan verbonden. Die ontdek je in ons artikel: ‘Heb ik een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?’

JDS Pools Zwembad00065

Denk aan onderhoud en service na verkoop

Ook een kleiner zwembad heeft onderhoud nodig. Reken dus ook dat je je zwembad voldoende moet onderhouden om er zo lang mogelijk van te genieten.

Daarnaast voorziet 80% van de zwembadbouwers niet in een degelijke service na verkoop. Wanneer je met ons in zee gaat mag je er zeker van zijn dat we langskomen om je zwembad winter- en zomerklaar te maken, en dat we je met raad en daad bijstaan, ook na verkoop.

Voorzie voldoende ruimte

Reken erop dat je nog extra ruimte moet voorzien: het stopt niet bij de kuip alleen. Je moet voldoende ruimte hebben rondom het zwembad en ook je automatisch waterbehandelingssysteem en het rolluik nemen extra plaats in beslag.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Alles begint bij het analyseren van je situatie. Benieuwd welk zwembad ideaal is voor jouw tuin? We beantwoorden met plezier al je vragen. Laat ons dus gerust iets weten.

Akkoord