Hoe werkt de filter van een zwembad?

Een zwembad is natuurlijk meer dan zomaar een kuip gevuld met water. Er steekt een serieus technisch element achter, waaronder een filtratiesysteem.

Een filter is onmisbaar voor een functioneel zwembad. Het zorgt er niet alleen voor dat je water constant helder blijft. Het zorgt er ook voor dat de producten die je gebruikt beter circuleren.

Maar hoe werkt zo’n filter? Welke soorten filters zijn er? En wat is juist het verschil?

De werking van een zwembadfilter: kort uitgelegd

Het basisprincipe van een filter is zeer simpel. Een pomp zorgt ervoor dat er constant water uit je zwembad wordt gezogen. In de pomp worden doorgaans de grotere vuildeeltjes al uit het water gehaald (takjes, blaadjes,...) De pomp stuwt dat water door een filter, die vuil en bacteriën uit het water absorbeert.

Vervolgens belandt het water in een verwarmingselement, waarna de pomp het opnieuw in je zwembad stuwt.

Dit is een continu proces dat ervoor zorgt dat je zwembad dus constant mooi én schoon blijft.

JDS Pools Zwembad00259

Welke soorten zwembadfilters bestaan er?

Over het algemeen bestaan er twee types filters: de patroonfilter en de glas- of zandfilter. Beide hebben hun eigen kenmerken en toepassingen. Patroonfilters worden echter nog zelden gebruikt, buiten in sommige jacuzzi’s.

Logisch, want een glasfilter is veruit superieur. Het filtert je water beter, het is compatibel met een warmtepomp en het vraagt minder frequent onderhoud.

Bij JDS Pools zijn we dan ook grote voorstanders van glasfilters, omwille van verschillende redenen.

Waarom zijn glasfilters beter?

Glasfilters presteren aanzienlijk beter dan de verouderde patroonfilters. Patroonfilters halen het groffere vuil uit je water, maar de kleinste vervuilers blijven vaak in je water zitten.

Een glasfilter zorgt ook voor een betere circulatie van je water, wat ervoor zorgt dat je minder onderhoudsproducten moet gebruiken. Als je met een glasfilter minder moet doseren, wilt dat ook zeggen dat je minder geur en minder irritatie ondervindt. Het is dus niet alleen een goed verhaal financieel gezien. Je geniet ook meer van je zwembad.

De werking van zo’n filter vind je terug in de naam: glas. In een zandfilter bevindt zich een medium (vaak fijne glas- of zanddeeltjes), waar de pomp constant water door stuwt. Het medium vangt de vuildeeltjes op, waarna het zuivere water via de schone leiding (en verwarming) opnieuw in het zwembad belandt.

Je zou denken dat het medium snel aan vervanging toe is, en dat dat doortelt. Maar in de meeste gevallen moet je het medium maar een keer om de drie jaar vervangen. In sommige gevallen zelfs minder frequent.

Dit soort filter moet je maandelijks een backwash geven. Kort gezegd houdt dit in dat je de stroomrichting van het water omkeert. Vuil water komt binnen via de ‘schoonwaterleiding’, schoon water verlaat de filter via de ‘vuilwaterleiding’. Dit zorgt ervoor dat opgebouwd residu regelmatig wordt verwijderd uit beide leidingen.

Ten slotte worden zandfilters veel gebruikt en zijn ze gemakkelijk om te onderhouden. Met andere woorden: zelfs als je een eventuele technische storing niet zelf kunt oplossen, zal er altijd wel iemand zijn die het wél kan.

De superieure werking van een glasfilter zorgt ervoor dat het onze voorkeur geniet. Gegarandeerd een uitstekende manier om je zwembad schoon te houden.

JDS Pools Zwembad00257

Kunnen we je ergens mee helpen?

Op zoek naar een nieuw zwembad? Of heb je een vraag over onderhoud? Onze experts helpen je met veel plezier verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang snel een antwoord terug.

Akkoord