Heb ik een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
Denk je erover na om eindelijk dat droomzwembad te plaatsen? Dan ben je waarschijnlijk verschillende dingen aan het overwegen: de grootte, de afwerking, verwarming, … Maar er zijn ook een paar praktische vragen waar je graag een antwoord op wilt. Heb je bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
Verschillen in regelgeving
Alles hangt natuurlijk af van de wetgeving. En die kan anders zijn afhankelijk van waar je woont. Wil je bijvoorbeeld een zwembad laten plaatsen in je buitenverblijf in Wallonië? Daar gelden andere regels dan in Vlaanderen. Vandaar dat we beide regio’s onder de loep nemen.
Een bouwvergunning voor een zwembad in Vlaanderen
Volgens de Vlaamse wetgeving vallen zwembaden (en vijvers) onder de categorie ‘Verhardingen’. Het aanleggen van kunstgras en kiezels valt hier bijvoorbeeld ook onder. In het omgevingsloket Vlaanderen kan je in detail lezen wat de voorwaarden zijn. Kort gezegd moet je over een bouwvergunning beschikken wanneer je een zwembad wilt aanleggen. Maar, er zijn uitzonderingen!
Een zwembad aanleggen zonder bouwvergunning in Vlaanderen
Sinds 1/12/2010 is het zo dat je geen bouwvergunning nodig hebt voor constructies die maximaal 80m² groot zijn. Een bijkomende voorwaarde is dat het hier gaat om een niet-overdekte constructie in je zij- of achtertuin. Voor een constructie in je voortuin geldt dit dus niet.
Kortom: als je zwembad kleiner is dan 80m² - en gesteld dat je het niet in de voortuin plaatst - hoef je geen bouwvergunning aan te vragen.
Opgelet! Er zijn nog wel een paar voorwaarden wanneer je zonder vergunning mag beginnen aan de aanleg van je zwembad. Die hebben te maken met de omgeving:
Je zwembad moet minstens één meter van de perceelgrens af liggen.
Het zwembad mag niet verder dan 30 meter van je woning verwijderd zijn.
Je mag geen zwembad plaatsen in kwetsbaar gebied zoals bossen, parken en natuurgebieden.
Je mag niks aanleggen in een oeverzone, een zone die afgebakend is in een (deel)bekkenbeheersplan of binnen 5 meter langs een oever.
Je project mag geen andere bouwplannen (bv. ruimtelijke ordening of plannen van de gemeente) verhinderen.
In een notendop: Je mag een in Vlaanderen een zwembad zonder vergunning aanleggen als het niet groter is dan 80m² en als aan alle bovenstaande voorwaarden qua omgeving is voldaan.
Een bouwvergunning voor een zwembad in Wallonië
Het aantal regels in Wallonië is beperkter dan in Vlaanderen. Wat de positie van je zwembad betreft stelt de wetgever de volgende vraag:
Bevindt je woning zich parallel met de de weg, en zal je zwembad ook parallel achter de woning worden geplaatst?
Als het antwoord ‘Ja’ is, zal je wat dit aspect betreft zonder vergunning kunnen bouwen.
Wat met de oppervlakte? Als je zwembad kleiner is dan 50m² zal je geen bouwvergunning nodig hebben.
Er moet dus aan deze twee voorwaarden zijn voldaan vooraleer je je zwembad zonder bouwvergunning mag aanleggen.
Wijken jouw plannen hier - een beetje - van af? Dan is het mogelijk om een vereenvoudigde bouwvergunning aan te vragen. Wanneer je plannen echter veel afwijken van deze criteria moet je hoe dan ook een bouwvergunning aanvragen.
We raden je dus altijd aan om ten rade te gaan bij de lokale overheid voor je iets onderneemt.
Bovendien kunnen wij je ook perfect helpen bij het indienen van je aanvraag. Breng ons op de hoogte van je project en je ontvangt van ons alle informatie die je nodig hebt.
Moet ik een architect gebruiken bij het aanleggen van mijn zwembad?
Wanneer je zwembad zonder vergunning aangelegd kan worden hoef je geen architect te gebruiken. Je kan dus zelf aan de slag gaan. Maar wanneer je een zwembad wilt waarbij een bouwvergunning nodig is, verplicht de wetgever dat je een architect inschakelt.
Kunnen we je ergens mee helpen?
Heb je nog meer vragen over vergunningen, of ben je alvast klaar om je droomzwembad uit te kiezen? Onze zwembadspecialisten geven graag een antwoord op al je vragen.
Neem contact op en wij helpen je met veel plezier verder!