Je zwembadwater helder houden in 5 stappen

Niets is heerlijker dan een duik in een helder blauw zwembad. JDS Pools staat dan ook klaar met alle tips en tools voor het onderhoud van je zwembad. Elke dag baden in schoon water? Volg het stappenplan van onze experts en geniet zonder al te veel poespas van een optimale zwembadbeleving.

Stap 1: afdekking

Dat voorkomen beter is dan genezen, geldt ook voor je zwembad. Dankzij een degelijke zwembadafdekking voorkom je niet alleen warmteverlies maar bescherm je het water ook tegen vervuiling door vallende bladeren en ander tuinmateriaal. JDS Pools verkiest de kwaliteit van Covrex® Pool Protection. Deze gepatenteerde zwembadrolluiken met flexibele verbindingen zijn bestand tegen hagel en extreme temperaturen en hebben een draagkracht van maar liefst 250 kg/m².

De Covrex® Solar en Covrex® Pearl-lamellen zijn bovendien uitgerust met een anti-algenstructuur, rechtstreeks in het profiel geïntegreerd tijdens het extrusieproces. Door deze structuur blijft het water in de scharnierkamer in beweging zodat algen zich minder kans krijgen om zich vast te hechten.

Stap 2: buffering

Komen er toch grove vuildeeltjes in het water terecht, dan worden die eerst opgevangen door het filtermandje in de zwembadskimmers. Skimmers worden net onder de boordsteen ingebouwd en zorgen voor de afvoer van het zwembadwater naar de filter. Gras, bladeren en insecten worden zo al tegengehouden zodat de filter enkel nog de kleine vuildeeltjes uit het water moet halen. Controleer regelmatig of het mandje van de skimmers niet te vol zit en ledig het indien nodig om die werking niet te verstoren.

Stap 3: filtratie

Een zwembadpomp is het hart van je zwembad: hij filtert het water en zorgt samen met de skimmers voor een goede circulatie. Er bestaan verschillende soorten filtersystemen die je erop kan aansluiten, waarbij een zandfilter de meest nauwkeurige is. Ook algen en fosfaten ontsnappen er niet aan, terwijl je daar bij andere filtersystemen meestal niet op kan rekenen. Een zandfilter wordt gevuld met een filtermedium, zoals glasparels, die fijn vuil zoals haar of huidschilfers vasthoudt. Na filtratie komt het schone water via de nozzles of inspuiters terug in het zwembad terecht.

JDS Pools Zwembad00250

Stap 4: automatische reiniging

Tijdens het hoogseizoen heeft je zwembad wellicht nood aan een iets grondigere reiniging van de bodem en wanden. Gelukkig beschikken we vandaag over een ruime waaier aan oplossingen zodat je dat schoonmaakwerk niet zelf hoeft te doen. Sluit automatische zwembadrobots of zwembadstofzuigers aan op de filterinstallatie van je zwembad zodat het vuil meteen afgevoerd wordt of op de stroomkabel als ze een filtercartouche hebben die het vuil opvangt. In sommige gevallen kan een zuiger op accu ook handig zijn, bijvoorbeeld om vuil in hoekjes en moeilijk bereikbare plekken te verwijderen.

Om je zwembadwater gezond en bacterievrij te houden, is een regelmatige desinfectie aangeraden.

Stap 5: desinfectie

Om je zwembadwater gezond en bacterievrij te houden, is een regelmatige desinfectie aangeraden. Dat kan door middel van automatische chloor- en pH-dosering of hydrolyse bij de start van het seizoen.

  • automatische chloor- en pH-dosering

Chloor heeft een oxiderende werking en doodt bacteriën die in het water aanwezig kunnen zijn, maar een correcte dosering van dit desinfectiemiddel is absoluut cruciaal om schadelijke effecten te voorkomen. Om je zwembad te zuiveren met een minimum aan chemicaliën, ontwikkelde JDS Pools een all-in-onetoestel dat chloor automatisch doseert en tevens de pH-waarde in de hand houdt. Door de potentiaalspanning van het zwembadwater direct te meten en te regelen met een geavanceerde sonde, wordt het water ontsmet met een minimaal gebruik van chloor.

  • hydrolyse

Hydrolyse splitst het water in aparte H- en O-atomen waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze vrije radicalen vormen oxidanten die krachtiger zijn dan chloor en slechts een lage toevoeging van zwembadzout vergen om maximaal te ontsmetten. Zo is er bij hydrolyse slechts 1,5 gram zout per liter nodig en zijn chloor en andere chemicaliën overbodig. JDS Pools maakt gebruik van de Sugar Valley Oxilife-waterbehandelingsunit om dit proces toe te passen. De unit maakt het water kristalhelder en daarenboven zijdezacht: huidirritaties of prikkende ogen zijn hier niet aan de orde.

Heb je nood aan advies of hulp bij het onderhoud van je zwembad? We laten je niet kopje onder gaan! Je kan steeds met je vragen terecht via info@jds-pools.be of onze contactpagina.

Akkoord