Lenen voor je zwembad? 3 mogelijkheden

Met de zomer in aantocht dromen veel mensen van een eigen zwembad in de achtertuin. Maar een zwembad aanleggen is een behoorlijke investering. Gelukkig zijn er verschillende opties om te lenen voor je zwembad. Enkele mogelijkheden op een rij:

1. Je zwembad financieren met een hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is een lening die je krijgt om onroerend goed te kopen, te bouwen of te renoveren. Dit kan een huis, appartement of grond zijn. Als je een zwembad op je grond wilt bouwen, kun je deze lening dus ook gebruiken. Er zijn verschillende voordelen van zo’n zwembadlening, onder andere:

  • Lagere rente: hypothecaire leningen hebben over het algemeen een lagere rentevoet dan een renovatielening bijvoorbeeld.

  • Langere looptijd: omdat de lening gedekt wordt door onderpand, zoals je woning of grond, kan een hypothecaire lening worden gespreid over een langere periode. Meestal kun je kiezen tussen 10 en 30 jaar, afhankelijk van je financiële situatie en wensen. Let wel: hoe langer de aflossingsperiode, hoe duurder de lening. Het is dus stukken voordeliger wanneer je een grotere som wilt lenen en niet zo interessant voor een kleiner bedrag.

  • Mogelijkheid tot belastingvoordeel: de rente die je betaalt op een hypothecaire lening is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je minder belasting betaalt wanneer je een hypothecaire lening hebt.

JDS Pools zwemvijver00001

2. Afgelost kapitaal opnemen voor de lening van je zwembad

In sommige gevallen biedt het afgelost kapitaal van een reeds bestaande lening - en de wederopname ervan - een uitkomst voor de financiering van je zwembadproject.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat afgelost kapitaal precies inhoudt. Afgelost kapitaal is het deel van een lening dat je al hebt terugbetaald. Met andere woorden, het is het geld dat oorspronkelijk aan de lening was verschuldigd, maar al is terugbetaald door de kredietnemer. Als je bijvoorbeeld een lening van € 20.000 hebt afgesloten en je al € 10.000 hebt terugbetaald, dan is de resterende € 10.000 het afgelost kapitaal. Met dat geld kan je een nieuwe lening afsluiten onder dezelfde hypotheek.

Met afgelost kapitaal heb je een goede kredietwaardigheid, waardoor banken je sneller een lening voor je zwembad zullen geven. Een extra voordeel is dat er geen nieuwe notariskosten aan te pas komen.

JDS Pools Zwembad00326

3. Een renovatielening voor de aanleg van je zwembad

Een renovatielening is een lening bedoeld om verbouwingen uit te voeren aan je huis. Dit soort lening is daarom perfect om je zwembad aan te leggen. Zo'n lening is relatief gemakkelijk af te sluiten, maar heeft ook een keerzijde.

Gewoonlijk betaal je meer rente op een renovatielening dan op een hypothecaire lening. De kosten die gepaard gaan met een hypotheek heb je dan weer niet, waardoor het toch het overwegen waard is.

Klaar om jouw zwembaddroom realiseren? Contacteer onze zwembadexperts voor meer informatie.

Akkoord