Uit welke materialen kan ik kiezen voor mijn zwembad?

Denk je eraan om je tuin uit te rusten met een zwembad? Dan is het type materiaal een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen. Deze keuze heeft namelijk een invloed op de prijs, je energiefactuur, maar ook het onderhoud.

In dit blogartikel zetten we alle zwembadmaterialen voor jou op een rijtje. Zo kan jij weloverwogen aan de slag gaan met deze essentiële keuze.

Betonnen buitenzwembaden

Betonnen zwembaden zijn beschikbaar in elke mogelijke grootte en vorm. De kuip kan gemetst of gegoten worden. Een gemetste kuip is erg handig voor plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn.

Toch zijn er enkele nadelen aan verbonden. Zo is de waterdichtheid van de kuip niet optimaal. Aan de binnenkant is er een afwerking nodig met een liner of folie, betegeling of polyester.

Bovendien duurt het langer om een betonnen zwembad te installeren dan een monoblok-zwembad.

JDS Pools zwemvijver00004

De verschillende materialen voor monoblok-zwembaden

Monoblok-zwembaden of monopools worden – in tegenstelling tot betonnen zwembaden – op voorhand in een werkplaats vervaardigd en vervolgens in één stuk geplaatst. De plaatsing gebeurt dus veel sneller. Lees hieronder wat de voornaamste materialen zijn van monoblok-zwembaden.

Polyester

Een voor de hand liggende keuze voor het materiaal van je zwembad is polyesterhars. Het is een erg betaalbare optie en daardoor een heel populaire keuze voor zwembadkuipen.

De kuipen bestaan uit verschillende lagen polyester en worden versterkt met glasvezel voor extra stevigheid. Het is wel belangrijk om erbij te zeggen dat polyester geen absolute weerstand biedt tegen osmose. Om osmose tegen te gaan, wordt er nog een extra laag toegevoegd. Die slijt na verloop van tijd en moet dan vervangen worden om de levensduur van je zwembad te optimaliseren.

Vinylester

Er zijn twee types zwembaden in vinylester. Sommige worden gefabriceerd uit 100% vinylesterhars, maar er zijn ook zwembaden die bestaan uit een mix van polyester en vinylester. Zwembaden in vinylester zijn enkel beschikbaar in standaardformaten.

Een zwembadkuip uit full vinylester is volledig bestand tegen osmose omdat vinylester minder gevoelig is voor omgevingsomstandigheden. Polyester maakt het materiaal ietwat vatbaarder voor verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid.

Een mooie toevoeging aan onze zwembaden in vinylester is ongetwijfeld de honingraatstructuur. Deze zorgt ervoor dat de kuipen zelfdragend en optimaal isolerend zijn. Ideaal om je energiekosten zo laag mogelijk te houden!

JDS Pools zwemvijver00002

Polypropyleen/polyethyleen

Zwembaden in polypropyleen en polyethyleen bestaan uit elkaar gelaste PP- of PE-platen. De dikte daarvan is afhankelijk van de producent.

Polypropyleen zwembadwanden zijn:

  • UV-bestendig: de kleur vervaagt niet door de zon;

  • bestand tegen osmose;

  • onderhoudsvriendelijk;

  • erg hygiënisch dankzij de gladde wanden;

  • volledig op maat.

Er zijn echter wel wat nadelen verbonden aan een zwembad in polypropyleen. Ze zijn namelijk niet krasbestendig. De lasnaden betekenen een risico op lekkage. Om die reden is dit materiaal duurder in onderhoud in vergelijking met andere zwembadmaterialen.

Een vraag over de verschillende zwembadmaterialen? Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Contacteer ons geheel vrijblijvend voor meer informatie over jouw zwembad op maat!

Akkoord