Wat kost het onderhoud van een zwembad nu écht?

Denk je erover na om eindelijk dat zwembad in de tuin aan te leggen? Dan ben je waarschijnlijk ook het kostenplaatje aan het bekijken. Je vraagt je dan ook af: ‘Wat kost het onderhoud van een zwembad nu écht?’. In dit artikel gaan we dieper in het onderhoud van je zwembad en alles dat erbij komt kijken. Bovendien geven we je een paar tips om onderhoudskosten laag te houden.

Wat kost het onderhoud van een zwembad: het filtersysteem

Om je water helder en schoon te houden, heeft je zwembad een filtersysteem. Dat zal je vooral moeten gebruiken tijdens het zwemseizoen. Voor het beste resultaat moet je het filtersysteem een paar uur per dag laten draaien. Hoelang precies? Dat hangt af van het debiet dat je filterpomp kan verwerken. In de winterperiode tussen oktober en april hoef je niet zo vaak te filteren.

6 maanden zwemmen in helder water kost je ongeveer 400 tot 600 euro.

JDS Pools Zwembad00076

Het onderhoud van je zwembad: waar je op moet letten

Je wilt natuurlijk zolang mogelijk plezier hebben van je zwembad. Dus is goed onderhoud essentieel. Voor een ‘groot’ onderhoud van je zwembad moet je:

  • de zwembadranden schoonmaken;

  • de zwembadrolluiken oppoetsen;

  • het zwembad stofzuigen;

  • de technische installatie onderhouden;

  • de waarden van het water controleren.

Hoe vaak je zwembad onderhoud nodig heeft, hangt natuurlijk af van verschillende factoren: het weer, de positie van je zwembad, en hoe en hoelang je het gebruikt.
Bovendien zijn er robots op de markt die zowel de bodem als de wand van je zwembad stofzuigen en reinigen. Dat is alvast 80 procent van het onderhoud opgelost zonder dat jij daar moeite voor moet doen. Kiezen voor een robot bespaart je dus enorm veel tijd.

Daarnaast zijn monopools – dankzij de gladde wanden zonder plooien – gemakkelijker schoon te maken. Je hebt geen randen waar vuil achter blijft zitten. Daardoor zijn je onderhoudskosten lager. Heb je ook een goed filtersysteem? Dan geef je vanzelf minder geld uit aan reinigingsproducten. De juiste filtering werkt dus kostenbesparend op lange termijn.

Bovenstaande handelingen voer je zelf uit en kosten dus weinig. Houd wel rekening met zo’n 250 à 400 euro per jaar voor reinigingsproducten en de energie van je waterbehandelingssysteem.

Wat kost het onderhoud van een zwembad: het water bijvullen

Tijdens de warmste maanden van het jaar verdampt het zwembadwater. Zeker in juli en augustus moet je daarom af en toe het water bijvullen. Ook de activiteit in je zwembad heeft een invloed: wilde waterspelletjes ‘kosten’ je meer water dan ongestoord dobberen op een luchtmatras.

Momenteel betaal je zo’n 4,3 euro per kubieke meter water. Is je zwembad bijvoorbeeld 60 m³ groot? Dan kost het 258 euro om het helemaal te vullen. Af en toe je zwembad bijvullen is dus niet zo’n grote kost. Reken op een paar tientallen euro’s per jaar.

JDS Pools Zwembad00019

Vergeet je zwembad niet winter- en zomerklaar te maken

Bedenk ook dat je je zwembad winter- en zomerklaar moet maken.Als je de juiste partner hebt, hoef je dat trouwens niet zelf te doen. Wij garanderen een goede opvolging van jouw zwembad en komen graag twee keer per jaar langs om alles na te kijken en je zwembad klaar te maken voor het volgende seizoen.

Wat kost een zwembad nu echt?

Het ene zwembad is het andere niet: een zwembad met een grote oppervlakte zal je per jaar meer kosten dan een kleiner zwembad. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een gemiddeld zwembad je zo’n 1100 tot 1500 euro per jaar kost.

Wil je graag meer weten over de kosten van je zwembad, en hoe je energiezuinig te werk gaat? Lees dan verder in onze whitepaper: ‘Hoe houd je de kosten laag wanneer je een zwembad koopt?’.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Benieuwd hoe jouw nieuwe droomzwembad er gaat uitzien? Heb je een vraag over onze diensten? Laat ons iets weten, dan krijg je zo snel mogelijk een antwoord terug.

Akkoord