De voor- en nadelen van een zwembadoverkapping

Een zwembadoverkapping associëren we vaak met netheid. Als het water is afgedekt, komen er geen blaadjes, takjes of andere vuildeeltjes in terecht. Maar een zwembadoverkapping brengt nog andere voordelen (én nadelen) met zich mee.

Is een overkapping een juiste keuze voor jou? Lees zeker verder, dan maak je op het einde van de rit een juiste keuze.

Minder vuildeeltjes met een zwembadoverkapping

Beginnen doen we met het vanzelfsprekende voordeel: minder vuildeeltjes in je water. Dat brengt op zijn beurt weer andere voordelen met zich mee.

Er zijn veel minder blaadjes die hun weg vinden naar de bodem van je zwembad. Jij moet dus minder snel een massa natte blaadjes uit je apparatuur verwijderen.

Minder organisch materiaal in je water betekent ook dat je minder chloor moet gebruiken om je water schoon te houden.

Ten slotte zorgt een overkapping ervoor dat je pomp en filter minder belast wordt, met een langere levensduur tot gevolg.

Overkapping jds pools 2

Zonlicht + zwembadoverkapping

Ligt je zwembad op een locatie plaatst met voldoende direct zonlicht? Dan levert een zwembadoverkapping je enkele grote voordelen op.

Ten eerste is er de kwestie van temperatuur. Een overkapping isoleert je zwembad beter. Het water verliest minder snel warmte en dat zie jij aan je dalende energiefactuur.

Daarnaast moet je ook kijken naar je chemicaliën, zeker als je je zwembadwater behandelt met chloor. Chloor breekt sneller af naarmate het meer in contact komt met UV-straling. Een overkapping vangt een aanzienlijk deel van die UV-straling op.

Met andere woorden: je chloor breekt minder snel af, waardoor je chloorverbruik ook verlaagt. Minder tijdverspilling om chloor bij te vullen, en uiteraard ook minder kosten.

Een zwembadoverkapping voorkomt verdamping

Bij warm zomerweer verdampt het water in je zwembad. Zonder overkapping moet je sneller honderden tot duizenden liters water bij pompen. Ook dat scheelt wat in je eindafrekening.

Daarnaast kan een verlaagd waterniveau ook een invloed hebben op je pompen. Als het water zakt tot onder de roosters aan de zijwanden van je zwembad, zuigt je pomp meer lucht naar binnen. Dit leidt tot snellere beschadigingen van je pomp.

Zwembadoverkapping = minder frequente interventies

De conclusie van de argumenten hierboven? Met een zwembadoverkapping moet je minder snel moet ingrijpen om het zwembadwater zuiver en de apparaten in goede staat te houden. Dat kan jouw eigen ingreep zijn, of een professionele ingreep van je zwembadpartner.

Hoe dan ook: je bespaart er een zee van tijd en geld mee. Dus ja: een zwembadoverkapping is een initiële investering. Maar met de juiste zorg haal je die investering er op lange termijn uit.

Overkapping jds pools 1

Nadelen van een zwembadoverkapping

Er zijn uiteraard ook nadelen verbonden aan zwembadoverkappingen. Denk dan bijvoorbeeld aan het uitzicht. Want wat zie je zelf liever: fris blauw water of een harde overdekking?

Daarnaast vergt een overkapping ook wat extra werk. Niet meer snel naar buiten lopen en duiken, maar eerst je overkapping oprollen.

Maar je moet ook ruimte hebben voor een overkapping. Als de aanwezige ruimte beperkt is, dan is het niet altijd mogelijk of eenvoudig om een zwembadoverkapping in te bouwen.

Hetzelfde geldt voor zwembaden met een speciale vorm, bijvoorbeeld een achtvorm. Rechthoekige zwembaden zijn meestal geen enkel probleem. Maar zodra je kiest voor een aparte vorm, kies je vaak ook automatisch om geen zwembadoverkapping te nemen.

Wanneer een zwembadoverkapping nemen?

Naar onze mening is het simpel: als je er plaats voor hebt en de vorm van je zwembad laat het toe, dan rendeert het op termijn vaak om meteen ook te kiezen voor een zwembadoverkapping.

Argumenten tégen een zwembadoverkapping zijn tweevoudig. Ofwel heb je een zwembad met een speciale vorm, ofwel hou je niet van het uitzicht of het extra werk vlak voor het zwemmen.

Weet je niet goed of jij moet kiezen voor een zwembadoverkapping? Vraag het aan onze experts!

Akkoord