Wanneer en hoe kan ik het beste mijn zwembad opstarten?

Na een lange herfst- en winterperiode is het weer tijd om te beginnen met de opstart van je zwembad. Maar wanneer en hoe ga je hier het best mee aan de slag? Hieronder enkele tips om je zwembad optimaal zomerklaar te maken.

De beste tijd voor de opstart van je zwembad

Eigenlijk kan je vanaf begin april je zwembad zomerklaar maken. Voorwaarde: het mag niet meer vriezen. Met de lente in zicht is de kans op vorst in april miniem.

Een andere tip is dat het kwik niet onder de 15 graden mag duiken. De reden? Wanneer je zwembadwater te koud is, kunnen de chloor- en pH-producten niet goed binden met het water. En daardoor werken ze niet meer.

Je zwembad opstarten in 3 stappen

Stap 1: de schoonmaak van je zwembad

Als je een zwembadrolluik hebt, kan je eventuele bladeren en vuildeeltjes eenvoudig verwijderen met een bladblazer of hogedrukreiniger. Maak het daarna schoon met een zachte borstel of mild schoonmaakmiddel. Ook een winterzeil maak je eenvoudig proper met een tuinslang bijvoorbeeld.

Grove vuilpartikels in je zwembadwater schep je weg met een schepnet. Vergeet ook zeker niet de skimmers te legen, voor je begint aan de kleinere deeltjes. De rest laat je over aan een zwembadstofzuiger.

Hou je van gebruiksgemak? Er bestaan vlokmiddelen die fijne en zwevende vuildeeltjes als het ware laten samenvlokken. Je plaatst ze in de skimmers en kan ze daarna eenvoudig verwijderen.

Last van een vieze waterlijn? Daar bestaan speciaal ontwikkelde middeltjes voor die je aanbrengt met een zachte spons of doek.

Stap 2: zet je filterinstallatie en verwarming aan

Na het schoonmaakwerk zet je je filterinstallatie in werking. Een backwash of terugspoeling van de filter is zeker opportuun om je zwembad zomerklaar te maken. Met een backwash voorkom je dat je installatie verstopt raakt.

Hierna breng je het waterniveau weer op peil tot ongeveer de helft van de skimmers. Meestal is dit zo’n tien centimeter van de zwembadrand.

Ook je verwarmingsinstallatie mag weer beginnen draaien.

Stap 3: Voer een chemische behandeling uit

Tot slot is een pH- en chloorbehandeling aan de orde. Als je een automatisch systeem hebt, gebeurt dit vanzelf na inschakeling.

Je kan er ook zelf aan beginnen met teststrips. Je pH verlaag je tot 7,2 à 7,6. De chloorbehandeling wordt ook wel een chloorshock genoemd. Opgelet: hierna wacht je best nog 48 uur voor je aan je zwempartijtje begint.

JDS Pools Zwembad00259

Je zwembad laten opstarten door een professional?

Laat je het zomerklaar maken van je zwembad liever over aan een expert? Contacteer JDS Pools en maak een afspraak voor een complete ontzorging van je zwembadonderhoud.

Akkoord