Welke soorten zwembadafdekking zijn er?

Om lang plezier te beleven van je zwembad, is een goede zwembadafdekking geen overbodige luxe. In grote lijnen heb je de keuze tussen een zwembadzeil of een zwembadrolluik met lamellen. Van basic tot design: we stellen je de opties voor zodat jij een geïnformeerde keuze kunt maken.

Waarvoor dient een zwembadafdekking?

Allereerst beschermt een zwembadafdekking je zwembad natuurlijk tegen vuil en regen. Zonder afdekking merk je al snel dat het zwembadwater verkleurt en vuil wordt, en dat je filterinstallatie hard moet werken. Mét afdekking bespaar je dus schoonmaaktijd – die tijd besteed je toch veel liever al zwemmend – en energiekosten. Een afdekking is zijn investering dus meer dan waard.

En er is meer: een zwembadafdekking houdt ook de warmte van het zwembadwater binnen. Zodra het buiten frisser is dan de temperatuur van het water, zou het anders verdampen. Zo verlies je warmte en ook liters zwembadwater.

Budgetvriendelijke optie: een zwembadzeil

De eenvoudigste en meest budgetvriendelijke optie is een zwembadzeil. Dat hangt op een grote rol naast je zwembad. Sta je klaar voor een duik? Dan haal je het zeil handmatig weg of je rolt het op met het oprolsysteem.

In de winter volstaat je gewone zwembadzeil niet. Je hebt een dikker zeil nodig dat ook zonlicht tegenhoudt. Want algen houden van zon, en je wilt in de lente geen kikkergroene poel aantreffen wanneer je het zeil voor het eerst weghaalt.

Kies je dus voor een zwembadzeil als afdekking? Houd er dan rekening mee dat je een dubbele investering doet: je hebt een zeil nodig voor de zomer én eentje voor de winter.

Overkapping jds pools 3

De veiligste optie: een zwembadrolluik

Een zwembadrolluik is een afdekking in lamellen, net zoals je die kent voor de bescherming van ramen. Zo’n rolluik heeft een paar grote voordelen ten opzichte van een zeil:

  • Praktischer: Een zwembadrolluik werkt automatisch met één druk op de knop. Bovendien gebruik je dezelfde afdekking in de zomer als in de winter. Geen gedoe om te wisselen in de lente en de herfst!

  • Mooier: Zie je liever geen storende rol naast je zwembad staan? Dan kan je het rolluik laten inbouwen. Er bestaan esthetische oplossingen voor elk type van zwembad.

  • Veiliger: Een rolluik heeft een grote draagkracht en biedt dus ook een extra bescherming die je met een zeil niet hebt. Een kind of huisdier dat per ongeluk op het rolluik terechtkomt? Geen enkel probleem.

  • Duurzamer: Rolluiken isoleren beter dan zwembadzeilen zodat je minder warmte verliest. Er bestaan ook rolluiken met zonnecellen in de lamellen die warmte afgeven aan het zwembadwater.

  • Meer slijtbestendig: Een afdekking met lamellen verslijt ook veel minder snel. Zelfs tegen een stevige hagelbui is het rolluik probleemloos opgewassen.

Esthetisch hoogstandje: transparante lamellen

Het oog wil natuurlijk ook wat, zeker als het gaat om dat prachtige zwembad in je achtertuin. Mogen we je de transparante lamellen van Covrex Pearl aanraden? Die zijn helemaal doorzichtig aan de boven- en de onderkant. Je zwembadspots blijven dus zichtbaar, ook wanneer het rolluik dicht is. Door de anti-algenstructuur en de UV-filtering krijgen algen geen kans – niet op het rolluik zelf, en ook niet in het zwembadwater.

Klaar om een keuze te maken?

Bespreek je zwembadplannen met ons. We geven je advies over de zwembadafdekking die het beste past bij jouw situatie. Neem snel contact op.

Akkoord