Hoe verwarm ik mijn zwembad het beste?

Geen fan van koud zwembadwater? Om niet enkel in hartje zomer te kunnen genieten van een deugddoende duik is het raadzaam te investeren in een goede zwembadverwarming.

Maar hoe verwarm je je buitenzwembad nu het beste? In dit artikel lees je uit welke types verwarming je kan kiezen, en hoe je optimaal kan besparen op energie en de kosten.

Je zwembad verwarmen met zonne-energie

Zonne-energie gebruiken om je zwembadwater te verwarmen? Dat kan met zonnecollectoren. Deze milieuvriendelijke verwarmingsoplossing past zowel op je dak als op de grond.

Het voordeel is dat je enkel de aankoop moet bekostigen, maar je bent volledig afhankelijk van de zon. Zeker in België is dat een nadeel . Verwarmen met zonne-energie gaat ook relatief traag.

JDS Pools Zwembad00318

Je zwembad verwarmen met elektriciteit

Een voor de hand liggende oplossing is om je zwembad te verwarmen met elektriciteit. Dit systeem verwarmt een spiraal en pompt het zwembadwater erdoor.

Hoewel dit type verwarming het water snel en bijna geluidloos opwarmt, lopen de energiekosten al snel hoog op. Dat kan tegenvallen op je energiefactuur.

Je zwembad verwarmen met een warmtewisselaar

Warmtewisselaars leiden de warmte van een externe bron, zoals je boiler of centrale verwarming, naar je zwembad.

Een warmtewisselaar bestaat ook uit een spiraal waarlangs water loopt: koud water in de ene richting en warm water in de andere. Er is dus sprake van een ‘warmte-uitwisseling’: het warme water verwarmt het koude water, maar beide stromen blijven wel gescheiden.

Een warmtewisselaar verwarmt je zwembad snel en is uitermate geschikt voor koude seizoenen door het constante verbruik. Ook hier zijn de hoge energiekosten het grootste nadeel. Bovendien is de installatie geen sinecure. Die laat je beter aan een professional over.

JDS Pools Zwembad00319

Je zwembad verwarmen met een ‘full inverter’-warmtepomp

Warmtepompen staan bekend om hun lage energiekosten en hoog rendement. Deze investering verdien je op termijn terug.

De ‘full inverter’-warmtepomp is de echte uitblinker. Dit type warmtepomp werkt met een variabele snelheid. Wat wil dat zeggen? Deze warmtepomp staat altijd aan. Dus detecteert hij het meteen wanneer de temperatuur van je zwembadwater daalt. De traditionele warmtepompen met een aan-uitschakelaar werken steeds op vol vermogen – en dus ook wanneer dat eigenlijk niet nodig is.

Met een ‘full inverter’-warmtepomp investeer je in een intelligente en efficiënte warmtebron, omdat hij je zwembad met een minimale effort weer op peil brengt. Reken zeker op zestig procent energiebesparing in vergelijking met de standaardwarmtepompen!

Je zwembadwater op temperatuur houden met een zwembadrolluik

Je zwembad het beste verwarmen begint bij een geschikte warmtebron voor jouw persoonlijke situatie, maar daar eindigt het zeker niet.

Een solide zwembadafdekking, zoals een zwembadrolluik, biedt:

  • extra beschutting tegen vervuiling;

  • veiligheid voor mensen en huisdieren.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een zwembadrolluik op zonne-energie voor een daling van je energiefacturen. Ze verwarmen namelijk het zwembadwater door warmte van de zon op te nemen.

Akkoord