Zwembad en energie: hoe houd ik de kosten zo laag mogelijk?

Je tuin uitrusten met een zwembad is zeker de investering waard. Maar wist je dat er bepaalde aandachtspunten zijn die de bijkomende energiekosten kunnen drukken?

In dit blogartikel maken we je wegwijs in de verschillende mogelijkheden, zoals materialen, verwarmingssystemen en zwembadafdekkingen.

Ga voor materialen en afwerkingen met een optimale warmteweerstand

Zwembaden bestaan er in allerlei maten, afwerkingen en materialen. Om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden, kies je het best voor een materiaal dat een hoge isolatie garandeert.

Twee materialen die absoluut het overwegen waard zijn, zijn vinylester en polypropyleen. In het bijzonder schuiven we hier twee merken naar voren, namelijk:

JDS Pools Zwembad00120

LPW Pools

De monoblok-zwembaden van LPW Pools worden vervaardigd uit volwaardig vinylester en afgewerkt met een extra isolatielaag met honingraatstructuur.

Deze toegevoegde laag zorgt voor een optimale warmteweerstand, zodat er geen sprake is van warmteverlies langs de zwembadwanden. Omringend grondwater heeft dus totaal geen nadelig effect op de temperatuur van je zwembadwater. Ideaal om te besparen op de hoog oplopende energiekosten!

Flexline

Flexline-zwembaden zijn monopools, net zoals de LPW-zwembaden. Ze bestaan uit hoogwaardige polypropyleenplaten met een dikte van tien millimeter. Om warmteverlies tegen te gaan, worden ze verder uitgerust met een isolerende chape voor een optimale energiebesparing en drukweerstand.

Kies een zwembadverwarming met hoog rendement

Je zwembad verwarmen kan met allerhande systemen, maar als je echt zuinig wilt omspringen met energie is een ‘full inverter’-warmtepomp een slimme investering.

Ten opzichte van een traditionele warmtepomp met aan-uitschakelaar, is de ‘full inverter’-warmtepomp altijd in werking. Hij detecteert eventuele temperatuurverschillen en brengt ze met minimale inspanning snel weer op peil. Door deze variabele snelheid dalen je energiekosten tot wel zestig procent. Een must als je de kosten laag wilt houden!

JDS Pools Zwembad00122

Zet in op duurzame verlichting

Ook met de verlichting van je zwembad kan je eenvoudig kiezen voor energiebesparende opties. Ledlampen hebben een langere levensduur dan halogeenlampen enverbruiken ook stukken minder dan traditionele lampen – tot wel negentig procent minder energie – en zijn beter voor het milieu.

Dek je zwembad af met een zwembadrolluik

Twijfel je tussen een zwembadzeil of een zwembadrolluik? Verdiep je dan zeker eens in de talloze voordelen van die laatste. Je zwembad afdekken met een rolluik is namelijk stukken veiliger dankzij de hoge draagkracht. Bovendien beschermt het je zwembadwater tegen vervuiling en voorkomt het warmteverlies.

Covrex® biedt verschillende soorten zwembadafdekkingen, waaronder de Covrex® Solar die door warmtegeleiding je zwembadwater opwarmt met zonnestralen.

Kunnen we je helpen?

Jouw zwembaddroom waarmaken? Of een vraag over het energieverbruik van je zwembad? Contacteer onze experts voor advies op maat!

Akkoord