Zwembadveiligheid: zo beveilig je je zwembad het beste

Een zwembad brengt plezier en verfrissing met zich mee, vooral tijdens warme zomerdagen. Toch is het belangrijk om de veiligheid rondom je zwembad serieus te nemen, vooral als er kinderen en huisdieren in de buurt zijn. Met onze 6 tips voorkom je ongelukken en geniet je zorgeloos van je zwembad.

Dek je zwembad af als het niet gebruikt wordt

Een zwembadrolluik is de eerste stap om jouw zwembadveiligheid op punt te stellen. Zwembadrolluiken zijn steviger dan eender welk type zwembadafdekking en kunnen een gewicht dragen tot wel 250 kilogram per vierkante meter.

Deze indrukwekkende draagkracht houdt in dat - naast kinderen en viervoeters - zelfs volwassenen er op kunnen stappen.

De kuipen van LPW Pools hebben trouwens een veiligheidsrand op ongeveer 15 centimeter diepte. Hierdoor zakt het zwembadrolluik niet verder dan dat niveau.

JDS Pools Zwembad00197

Plaats een omheining rondom je zwembad

Een degelijke omheining rondom je zwembad is naast een zwembadrolluik een van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen die je kunt nemen.

In Frankrijk is de wetgeving rond zwembadveiligheid heel streng. De Franse NFP-normen stellen enkele belangrijke veiligheidsvoorschriften voorop rond

  • hekwerk;

  • de alarminstallatie;

  • en de zwembadafdekking.

Inzetten op een omheining? Zorg ervoor dat de omheining minstens 1,2 meter hoog is en dat er geen openingen zijn waar kinderen doorheen kunnen kruipen of klimmen. Plaats ook een zelfsluitende poort met een kindveilig slot om te voorkomen dat kinderen het zwembad betreden.

JDS Pools Zwembad00155

Leer zwemmen en volg een EHBO-cursus

Zorg ervoor dat alle leden van je gezin, inclusief kinderen, weten hoe ze moeten zwemmen. Voor de allerkleinsten voorzie je best een watergewenningscursus. Zwemlessen zijn niet alleen leuk, maar ze vergroten ook de veiligheid rondom het zwembad. Investeren in een cursus rond EHBO en basisreddingsvaardigheden is ook zeker aangeraden. Zo kan je in noodsituaties adequaat reageren.

JDS Pools Zwembad00157

Zorg voor verantwoordelijk toezicht

Toezicht is cruciaal voor de veiligheid in en rondom het zwembad. Zorg ervoor dat er altijd een volwassene aanwezig is die toezicht houdt, vooral als er kinderen in of aan het zwembad zijn. Het is gemakkelijk om afgeleid te raken, maar de aanwezigheid van een verantwoordelijke volwassene kan levens redden.

JDS Pools Zwembad00149

Koop zwemvestjes en -bandjes als extra ondersteuning

Zeker kleine kinderen hebben baat bij extra drijfvermogen en ondersteuning. Dit is vooral belangrijkvoor kinderen in de leeftijdsgroep waarin ze nog geen sterke zwemvaardigheden hebben ontwikkeld.

Kinderen moeten wel altijd onder toezicht staan van een volwassene wanneer ze zich in de buurt van water bevinden, ongeacht of ze zwemvestjes of zwembandjes dragen.

Jouw zwembadproject met ons bespreken? Een vraag over jouw zwembad? Contacteer ons: onze zwembadexperts helpen je graag verder met advies op maat.

JDS Pools Zwembad00145
Akkoord