Welke zwembadverlichting is de beste keuze voor jou?

Verlichting installeren in je zwembad? Goed idee! Een mooi verlicht zwembad verhoogt meteen de sfeer. De verlichting verhoogt bovendien de veiligheid, want het zwembad is ook in het donker goed zichtbaar. Bij de keuze voor zwembadverlichting zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Lees verder om te weten waarop je moet letten.

Veiligheid eerst: vereisten voor zwembadverlichting

Niet elke lamp is geschikt om onder water te gebruiken. Veilige zwembadverlichting is bestand tegen vuil en water. Onderwaterspots moeten ook de druk van het water aankunnen. Kies daarom altijd voor verlichting die specifiek voor zwembaden bedoeld is.

Er bestaan twee soorten van onderwaterverlichting: inbouw en opbouw. Voor een zwembad is inbouw de veiligere keuze, want dan worden de spots veilig weggewerkt in de wanden van het bad. Zo loop je geen risico op verwondingen bij het zwemmen.

Belangrijk: zwembadverlichting installeren is geen klus voor doe-het-zelvers. Schakel er altijd een professional voor in. Neem contact op om jouw plannen te bespreken.

JDS Pools Zwembad00059

Verlichting installeren in een bestaand zwembad? Het kan!

Het is belangrijk dat je al over verlichting nadenkt bij de aanleg van je zwembad. Op die manier heb je alle flexibiliteit om te kiezen voor de oplossing die het beste bij jou past.

Heb je al een zwembad, maar zonder lampen? Dan heb je nog steeds een heel aantal opties:

  • hangende spots die je met een haak over de rand van het zwembad vastmaakt;

  • onderwaterlampen die je vastschroeft op de wand van het bad;

  • drijvende of zinkende lampen die je in het water legt.

Voordelen van zwembadverlichting

Een goed verlicht zwembad is in de eerste plaats mooi. Het lokt je naar het water toe, klaar voor een duik. Het zwembad wordt zo nog meer een focuspunt van design in de tuin. En er zijn nog meer voordelen:

  • Het zwembad is goed zichtbaar in het donker en dus veiliger.

  • Je voegt uren zwemtijd toe na zonsondergang. Romantisch!

  • Het licht van het zwembad zet ook andere designelementen van de tuin in de verf, zoals een pergola of terras ernaast.

JDS Pools Zwembad00063

Hoe kies je zwembadverlichting?

Je eigen voorkeur geeft de doorslag wanneer je zwembadverlichting kiest. Laat je leiden door je eigen smaak en stel je een paar vragen:

Hoeveel verlichting heeft je zwembad nodig?

Voor een sferige verlichting heb je niet veel zwembadspots nodig. Het water reflecteert het licht, waardoor je een groot effect bereikt met weinig lampen. Een spot om de drie à vier meter is meestal genoeg.

Led of halogeen?

Led is steeds meer de standaard in zwembadverlichting. Ledverlichting is energiezuiniger en de lampen gaan langer mee. Bovendien geeft led je allerlei kansen om creatief te zijn met kleur. En dat brengt ons bij de volgende vraag.

Helder wit of liever een kleurtje?

Wit licht geeft je zwembad een zuivere, heldere sfeer. Het is de meest voor de hand liggende keuze. Met gekleurde lampen voeg je dan weer meer eigenheid toe. Onze tip? Ga voor lampen met instelbare kleur. Dan stem je de verlichting af op het moment en kun je eindeloos variëren.

Hoe wil je de zwembadlampen bedienen?

De voor de hand liggende manier om de zwembadverlichting aan en uit te schakelen, is met een simpele schakelaar. Wil je er niet aan moeten denken om de lampen ook weer uit te schakelen? Werk dan met een timer. Nog gemakkelijker is de optie van bediening met een app. Dan regel je de zwembadverlichting gewoon vanop je smartphone.

Steek je licht op over zwembadverlichting

Zoek je meer inspiratie om een keuze te maken? Of heb je vragen over de ideale verlichting voor jouw zwembad? Bespreek je plannen met ons. Samen zoeken we de beste manier om jouw zwembad in de spotlights te zetten.

Akkoord