Algen in je zwembad: 5 stappen tegen groen zwembadwater

Groen zwembadwater is voor veel zwembadeigenaren een nachtmerrie. Het ziet er niet alleen onfris uit, maar het is ook schadelijk voor je gezondheid én zwembadapparatuur.

Algen in je zwembad kunnen zich snel verspreiden in het water en zich hechten aan de wanden en de bodem van je kuip. Gelukkig kan je dit probleem snel en efficiënt aanpakken. Hieronder vind je 5 stappen om van groen zwembadwater af te komen.

Stap 1: Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om groen zwembadwater te voorkomen, is door je zwembad regelmatig te onderhouden. Algen in je zwembad vermijd je door je zwembadwater continu te monitoren.

Stap 2: Controleer regelmatig de pH-waarde

Een eerste stap om algen uit je zwembad te elimineren is om de pH-waarde van je zwembadwater regelmatig te controleren en - indien nodig - op peil te brengen.
Zorg daarom dat de zuurtegraad of pH-waarde van je zwembadwater tussen de 7,2 en 7,5 ligt. Om je pH-waarde in balans te brengen, gebruik je best pH- of pH+.

Jds algen

Stap 3: Ontsmet je zwembad

Is de pH-waarde van je zwembad op peil, maar is er nog een groene nevel in je water? Dan is het tijd om je zwembadwater te ontsmetten. Dat kan met bijvoorbeeld chloor, zoutelektrolyse en hydrolyse.
Een chloorshock is een erg efficiënte manier om komaf te maken met groen zwembadwater. De ideale chloorwaarde voor een zwembad ligt tussen 1 en 3 ppm. Met een chloorshock voeg je een dosis chloor toe aan je water en laat je het vervolgens een dag inwerken. Na 24 uur mag je weer een frisse duik nemen in je zwembad.

Stap 4: Voeg eventueel vlokmiddel toe

Merk je dat de algen zich op de kuip hebben vastgehecht? Gebruik een borstel om de wanden en de bodem van je zwembad te schrobben en de algen los te maken.

Om daarna alle vuildeeltjes te binden, voeg je best een vlokmiddel toe. De vuiligheid kan je daarna gemakkelijk verwijderen met een manuele stofzuiger. Let er wel op dat je de stofzuiger in ‘rioolstand’ gebruikt. Zo komen de vuildeeltjes niet in je filterinstallatie terecht, maar gaan ze rechtstreeks naar de riolering.

Wist je dat? De zwembaden van JDS Pools hebben een gladde afwerking. Hierdoor hechten algen en vuildeeltjes zich moeilijker aan de wanden en de bodem.

JDS Pools Zwembad00254

Stap 5: Breng je waterniveau weer op peil

Is je water weer kraakhelder? Na al deze handelingen om groen zwembadwater tegen te gaan, is het mogelijk dat je waterpeil gezakt is. Check dit ook zeker voor je je volgende zwembeurt plant.

Extra tip: Gebruik een zwembadafdekking. Gebruik je je zwembad niet? Plaats een zwembadafdekking. Dit voorkomt dat er vuil en andere ongewenste stoffen in je zwembad terechtkomen.

Algen hebben ook zonlicht nodig om zich te verspreiden. Met een zwembadafdekking kunnen algen zich minder goed voeden.

Hulp nodig om je zwembad algenvrij te maken? Of een vraag? Contacteer ons: we helpen je graag verder.

Akkoord