Hoeveel kost een zwembad per jaar?

Zonnebaden in je ligstoel, vlak voor een luxueus zwembad in je achtertuin. Er zijn slechtere dagdromen, niet? Sommigen houden het bij dagdromen, anderen wagen de sprong. Stel dat je die sprong maakt: hoeveel kost je zwembad dan per jaar?

Wist je dat we dit onderwerp uitvoerig bespreken in onze gids ‘Hoe houd je de kosten laag wanneer je een zwembad koopt?’?

Download de gids nu!

In dit artikel praten we niet over de exacte kostprijs van je zwembad zelf, maar eerder met alle kosten waar je rekening mee moet houden. Wil je daar een schatting van hebben? Neem dan contact op met JDS Pools om je specifieke noden te bespreken!

Over jaarlijkse operationele kosten van je zwembad

Eens je zwembad is geplaatst, is het niet zo dat het permanent ‘duikklaar’ blijft. Er zijn doorlopende kosten aan verbonden, met name:

  • waterbehandeling

  • verlichting

  • verwarming

  • onderhoud

  • interventiekosten

Het is moeilijk om hier en nu een prijs te plakken op hoeveel een zwembad per jaar kost. Daar hangen te veel factoren van af, zoals de grootte van je zwembad, gekozen technieken en hoe warm je je water graag hebt. Wat we wel doen, is aangeven welke keuzes je kunt maken om een kostenefficiënt zwembad te laten plaatsen.

JDS Pools Zwembad00208

Waterbehandeling

De eerste jaarlijkse kost van je zwembad is degene waar de meesten meteen aan denken: waterbehandeling.

Je wilt er niet alleen voor zorgen dat je water helder blijft. Je wilt ook ongewenste micro-organismen uit het water houden.

Wat automatische waterbehandelingssystemen betreft, vermelden we drie veelgebruikte technieken.

De meest basic manier om je water te behandelen is door gebruik te maken van chloortabletten. Let daar wel mee op, want dit resulteer vaker in geïrriteerde ogen en een sterke geur.

Met chloor- en pH-dosering kies je voor een zeer doeltreffend en veelgebruikt middel om je zwembad te desinfecteren zonder dat je de nadelen van chloortabletten ervaart.

Hydrolyse is een methode waarbij je minder chloor gebruikt en het water reinigt met behulp van elektrische spanning. Ook hier heb je weinig tot geen geur of irritatie van ogen en huid.

Meer weten over waterbehandeling? Ontdek het in ons artikel ‘Welke waterbehandeling is ideaal voor mijn zwembad?’.

Verwarming

De meeste mensen springen niet met plezier in een ijskoud zwembad. Daarom neemt zo goed als iedereen een verwarming bij hun zwembad. Energiekosten zijn dus ook een operationele kost waar je rekening mee moet houden.

Wat verwarming betreft kunnen we het heel kort houden. Met een full inverter warmtepomp bespaar je energie, en dus geld. Want deze pomp draait alleen op vol vermogen wanneer jij dat wenst, in tegenstelling tot de meer traditionele warmtepompen.

JDS Pools Zwembad00187

Verlichting

In de warme zomermaanden springen de meesten ook tijdens de latere uren in hun zwembad. In die gevallen staat verlichting niet mis. Net zoals bij je verwarming maak je hier snel een kostenefficiënte keuze. Kies altijd voor LED-lampen. Die verbruiken tot 90% minder energie dan gewone lampen.

Zwembadonderhoud

Het laatste aspect dat bepaalt hoeveel je zwembad per jaar kost: schoonmaak & onderhoud. Denk dan aan:

  • de bodem en randen van je zwembad die periodiek schoongemaakt moeten worden;

  • de technische installatie die een onderhoudsbeurt nodig heeft;

  • controles op de waarden van je water.

De frequentie en intensiteit daarvan hangt af van zwembad tot zwembad. Het beste dat je kunt doen is in gesprek gaan met je zwembadbouwer om tot een ideaal (en kostenefficiënt) plaatje te komen.

Hou er ook rekening mee dat je zwembad elk jaar winter- en zomerklaar gemaakt moet worden. Dit garandeert een langere levensduur van je zwembad en de kwaliteit van je water.

Gouden tip: wist je trouwens dat je met een robot in je zwembad tot 80% van het onderhoud al voor jouw rekening neemt zonder dat je er echt moeite voor moet doen? Investeren in zo’n robot is absoluut de moeite waard!

Bonustip: de beste combo voor energiebesparing

Een goed geïsoleerd zwembad zorgt ervoor dat je efficiënt omgaat met je energieverbruik. Daarom raden wij de volgende combinatie aan om zoveel mogelijk energie en kosten te besparen.

  • vinylester met een honingraatstructuur als kuipmateriaal;

  • een full inverter warmtepomp;

  • een stevig rolluik om verdamping tegen te gaan;

  • een frequentiegestuurde pomp die werkt naargelang het zwembad intensiever of minder intensief gebruikt wordt.

Akkoord