Zwembadtoebehoren: alles wat je nodig hebt voor je zwembad

Bij een zwembad denk je in de eerste plaats aan een kuip met water. Maar voordat je kunt genieten van luie weekends naast of in het water, heb je ook nog heel wat toebehoren nodig. Lees verder om te ontdekken wat de echte must-haves zijn, en wat vooral handig is.

Zwembadtoebehoren dat je écht nodig hebt

Zwembadfilter en pomp

Deze twee zijn essentieel voor de kwaliteit van het water in je zwembad. De pomp doet het zwembadwater circuleren en stuwt het water door de filter. Die houdt het vuil tegen, zoals insecten of zand. Het gefilterde water stroomt daarna weer het zwembad in.

Waterbehandeling

Warm zwembadwater – vooral stilstaand water – is een ideale kweekbodem voor bacteriën en algen. Daarom is waterbehandeling onmisbaar om je zwembad hygiënisch en helder te houden. Hydrolyse of chloorbehandeling zijn de meest bekende.

→ Lees hier meer over het belang van waterbehandeling

Zwembadverwarming

Nee, verwarming voor je zwembad is geen must. Maar je verlengt er wel het zwemseizoen mee. Zonder verwarming is het zwembad vooral in de zomer bruikbaar. Mét verwarming voeg je daar een paar weken in de lente en de herfst aan toe.

Energiezuinig verwarmen doe je met een warmtepomp. Die haalt warmte uit de lucht en verwarmt er het zwembadwater mee.

Zwembadafdekking

Een degelijke afdekking beschermt het water tegen vuil en werkt ook isolerend. Zo blijft het water warmer, ook wanneer het ’s nachts afkoelt buiten.

→ Lees hier meer over de voor- en nadelen van een zwembadoverkapping

JDS Pools Zwembad00197

Handige zwembadaccessoires voor de schoonmaak

Zwembadrobot

Een zwembad schoonmaken, hoe begin je daar eigenlijk aan? De gemakkelijkste oplossing is een zwembadrobot. Die zet je in het zwembad en laat je een paar uur lang zijn werk doen. Met borstels en een ingebouwde stofzuiger maakt hij de bodem en wanden van het zwembad grondig schoon. Automatische schoonmaak: handig!

Stofzuiger voor je zwembad

Met een zwembadstofzuiger heb je zelf een beetje meer werk. Je gebruikt hem zoals een gewone stofzuiger, maar dan aan een lange, telescopische steel. Een stofzuiger zoekt niet automatisch zijn eigen weg door het zwembad, in tegenstelling tot een zwembadrobot. Je moet hem dus wel zelf bedienen.

Telescopische steel met schepnet

Onvermijdelijk vallen er weleens takjes, blaadjes of gras in je zwembad. Die haal je er heel eenvoudig uit met een schepnet aan een telescopische steel. Er bestaan ook schepnetten die bedoeld zijn om vuil van de bodem van het zwembad op te scheppen.

Zeker dat je aan alles gedacht hebt?

Als kersverse eigenaar van een zwembad weet je nog niet wat nuttig is, en wat minder. Gelukkig heb je ons als aanspreekpunt. Aarzel niet: vraag onze zwembadexperts naar hun tips.

Akkoord