5 dingen om aan te denken wanneer je een zwembad laat aanleggen

Is het eindelijk zover: laat je het zwembad aanleggen waar je al zo lang van droomt? Proficiat! Aan deze beslissing zul je nog jarenlang plezier beleven. Met de hulp van een professional kan het niet misgaan, zeker als je rekening houdt met deze vijf belangrijke vragen. Lees snel verder en begin met plannen!

1. Is mijn tuin geschikt voor een zwembad?

Eerst het goede nieuws: zowat élke tuin is geschikt om een zwembad te plaatsen. Zelfs voor de kleinste tuintjes bieden we een passende oplossing.

→ Lees hier meer over zwembaden voor een kleine tuin

De grootte van je tuin hoeft dus geen bezwaar te zijn. Een andere factor is de ondergrond. Die moet in de eerste plaats stabiel genoeg zijn om een zwembad vol water te kunnen dragen. Vraag gerust ons advies als je hierover twijfelt.

Ligt je tuin op een helling? Ook dan heb je heel wat mogelijkheden. Een vlak terrein uitgraven bijvoorbeeld, of een terras met trappen aanleggen naast je zwembad. Of maak van de helling in je tuin een extra troef met een stijlvol overloopzwembad, het zogenaamde ‘infinity pool’.

JDS Pools Zwembad00321

2. Heb ik een vergunning nodig om een zwembad te laten aanleggen?

In de praktijk is de kans klein dat je een bouwvergunning nodig hebt voor je zwembad. Je bent vrijgesteld van de vergunningsplicht als het zwembad:

  • samen met de andere niet-overdekte constructies in je zij- of achtertuin (zwembad, vijver, terras, oprit, tuinpaden, …) niet meer dan 80 m² inneemt;

  • niet overdekt is;

  • minstens 1 meter van de perceelgrens ligt;

  • minder dan 30 meter van de woning ligt;

  • niet in een kwetsbaar gebied ligt;

  • in de zij- of achtertuin ligt.

Niet zeker of je een vergunning nodig hebt of niet? Bespreek je plannen met ons. Onze zwembadexperts kennen de wetgeving en geven je met plezier advies.

→ Lees hier meer over de bouwvergunning voor een zwembad

3. Welke soort van zwembad?

In grote lijnen heb je twee opties: ofwel kies je voor een gemetseld zwembad, ofwel voor een monoblok-zwembad. De eerste optie geeft je veel flexibiliteit in de vorm en grootte van het zwembad, maar is arbeidsintensief in de aanleg. Dat zie je natuurlijk ook aan de prijs.

Een monoblok-zwembad wordt vooraf in één stuk geproduceerd en zo geplaatst in je tuin. Dat heeft het voordeel van snelheid: op een dag tijd ligt je zwembad er al. Bovendien kan je een monoblok-zwembad ook op maat laten maken. Dan ben jij ook heer en meester over het design.

JDS Pools Zwembad00323

4. Welke apparatuur heb ik nodig?

Bij een zwembad hoort randapparatuur. Minstens heb je een zwembadpomp en een filter nodig. De pomp laat het water in het bad circuleren zodat het hygiënisch en zuiver blijft. De zwembadfilter reinigt het water voordat het opnieuw in het bad gepompt wordt.

→ Lees hier meer over de werking van een zwembadfilter

Een zwembadpomp en -filter zijn absolute must-haves. Denk daarnaast ook aan:

  • verwarming, voor als je ook in de lente en de vroege herfst wilt kunnen plonzen;

  • zwembadverlichting voor extra sfeer én veiligheid;

  • een overkapping om je zwembad af te dekken wanneer je het niet gebruikt.

5. Hoelang duurt het om een zwembad te laten aanleggen?

Het liefst duik je natuurlijk bij de eerste zomerzon in je splinternieuwe zwembad. Daarom is het belangrijk dat je vroeg genoeg het startschot geeft voor de aanleg ervan. Neem nu al contact op, dan houden we rekening met jouw project in onze planning. Zodra we aan jouw zwembad beginnen, is het binnen één werkweek af.

Akkoord